Isjiasj/Isjialgi

Isjias nerven er kroppens lengste nerve. Den er en stor, tykk nerve som egentlig er en samling av lange nervetråder. Den starter i nedre del av korsryggen, går gjennom bekken og sete til bakside av lår og legg, og ender opp fremme i tærne. På vei nedover forsyner den mange forskjellige strukturer, blant annet muskler, sener, leddbånd, ledd, blodårer og hud.

De vanligste årsakene til isjias er betennelse rundt nerveroten som oppstår ved akutt skiveprolaps i nedre del av korsryggen eller/og forkalkninger og slitasje som gjør det trangt for nerven og dens blodforsyning.
Ved irritasjon av denne nerven kan du få smerter, nummenehet og kanskje også lammelser i benet. Smertene følger ofte et helt bestemt mønster og gir typiske symptomer ;
Smertene følger isjiasnerven på baksiden av låret og leggen, gjerne helt ned i foten
Smertene stråler nedenfor kneet, ofte med prikking og nummeret i fot og legg
Nervesmerten er skarp, intens og veldefinert, ofte beskrevet som en “elektrisk strøm” eller “tak” inne i benet
Problemer med å gå på tærne eller hælene pga. lammelser i fot og legg
Ryggen blir skjev og fremoverbøyd når en står og går
Ved nevrologisk undersøkelse kan noen av refleksene være svakere eller borte, følsomheten i huden redusert og du kan miste kraft i enkelte muskelgrupper. Det er ofte vondt å strekke foten helt ut og det er vondt å bøye seg fremover.

Ikke alle som har smerter i benet har isjias. Flere forskjellige strukturer kan gi smerter ned i ben. Vi skiller mellom isjias - nerve irritasjon og isjialgi - smerter i ben uten direkte irritasjon av isjiasnerven. Dette er en langt vanligere tilstand en “ekte” isjias. De vanligste årsakene til isjialgi er leddlåsninger i korsrygg og bekken, muskelknuter i rygg og sete og senefestebetennelser i sete og rundt hoften.

Kiropraktorer er trenet i utredning og diagnostisering av denne typen smerter, og kan også henvise videre til andre undersøkelser ved behov. Ved eventuell behandling brukes en rekke forskjellige metoder og teknikker for å redusere smerte og gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem. Ved isjias jobber vi spesifikt med å redusere trykket på nerven og redusere irritasjon i omkringliggende strukturer. 80% av isjias pasienter blir bra uten operasjon i løpet av 3 måneder, men smerter i benet har ofte en mer langsom bedringskurve enn lokale ryggsmerter. Bare 5% av pasienter med skiveprolaps og isjias blir operert.

Vi som kiropraktorer har mulighet til å henvise deg til videre undersøkelser og også til spesialist for vurdering av operasjon dersom dette er aktuelt.

Riktige tiltak på et tidlig tidspunkt vil kunne forkorte sykdomsforløpet og hindre langvarige plager.